...

Koruma ve Güvenlik Birimi

Hakkımızda

HAKKIMIZDA

Üniversiteler, akademik-bilimsel bilgilerin ve toplumların geleceğini biçimlendiren fikirlerin tartışıldığı, üretildiği ve sistemleştirildiği kurumlardır. Günümüz demokratik toplumlarında üniversitelerin özgür biçimde bilgi üretebilecekleri otonom bir anlayış ve işleyişe sahip olması gerektiği konusunda bir mutabakat söz konusudur.

Uzun bir tarihsel geçmişi bulunan akademik özgürlük kavramının son yıllarda tanımı şöyle yapılmaktadır: “Akademik topluluğun, yani bilim adamları, öğretmenler ve öğrencilerin, kendi bilimsel aktivitelerini herhangi bir baskı olmaksızın kendi belirledikleri çerçeve içerisinde etik kurallara ve uluslararası standartlara uygun bir biçimde izleyebilme özgürlüğüdür.”

Üniversitelerde güvenlik bağlamında üzerinde durulması gereken en önemli faktör üniversite öğrenciliğidir. Bilindiği üzere 12 yaşından başlayarak bireyin kişiliğinin şekillendiği 18-24 yaş aralığı gençlik dönemi olup, üniversite çağına tekabül etmektedir. Kabul etmek gerekir ki üniversite öğrenciliği iş ve gelecek kaygılarıyla dolu, söz konusu yaş aralığında genellikle karşılaşılan yoğun duyguların yaşandığı stresli bir dönemdir. Bunun yanında üniversite dönemi, kişinin kimliğini bulma, toplum değerlerine uyum sağlama ve olgunlaşma dönemidir. Psiko-sosyal açıdan üniversite öğrencileri içinde bulundukları yetişme döneminin etkileriyle çabuk sinirlenme, saldırganlık, düzene karşı gelme gibi eğilimler gösterebilmektedirler. Bu nedenle üniversitelerin güvenliği açısından söz konusu eğilimlerin göz önünde bulundurulması gereklidir.

5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve bu kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmeliğe göre özel güvenlik görevlileri; görev alanları, görev süreleri ve kimlik kartlarının yakasında takılı olduğu durumlarda kişi ve kurumların mal veya can güvenliklerini sağlayan kişiler olarak tanımlanmaktadır. Güvenlik görevlileri yasa ve yönetmelikten kaynaklı bir takım yetkilere ve haklara sahiptirler. Özel güvenlik görevlilerinin yetkilerine değinecek olduğumuzda tıpkı kolluk görevlileri yani polis ve jandarma gibi yetkilere sahiptirler. 

Üniversitemiz Sivil Savunma Birimi; ilgili yasa ve yönetmeliğe dayanarak üniversite mensuplarının günlük çalışma süreleri boyunca can ve mal güvenliğinin sağlanması, personelin, öğrencilerin ve ziyaretçilerin konulan kurallara uymalarının sağlanması ve üniversitemiz yerleşkelerinin bina, bahçe ve alanları ile her türlü taşıt, malzeme ve ekipmanlarının kesintisiz korunarak güvenliğinin sağlanması, görev alanı sayılan bütün birimlerin güvenliğinden sorumludur.

Üniversitemizde yirmi dört saat esasına göre vardiyalar oluşturulmuş olup, yeterli sayıda personel ile hizmet vermek suretiyle, güvenlik görevlilerimiz yalnızca kapılarda sabit bir şekilde değil, açık alanlara da hâkim olacak biçimde görev yapmaktadır. Üniversitemiz güvenlik hizmetleri kapsamında;

  • Üniversitemiz güvenlik hizmeti uygulaması fasılasız olarak, ancak vardiya usulü ile haftanın her günü 7/24 saat sağlanır.
  • Merkez yerleşkemizi çevreleyen duvar, tel örgü ve yetkisiz geçiş riski taşıyan noktalar devriye ekibi ile kontrol edilir.
  • Gece ve gündüz devriye gezen güvenlik personeli güvenlikle ilgili görülen aksaklıklara anında müdahale eder.
  • Eğitimin sona ermesini takiben akşam üniversite dış kapıları kilitlenerek giriş ve çıkışlar kontrol altına alınır.
  • Gece, kontrol noktaları devriye tur kontrol sistemleri ile sürekli gezilerek, özellikle ölü noktalar, dekanlık, sekreterya, rektörlük binası çalışma ofisleri, laboratuvar, derslikler, konferans salonu, spor salonu, kütüphane ve benzeri yerlerin kapı ve ışıkları devamlı denetlenir.
  • Yangın çıkma tehlikesine karşı “yangın söndürme cihazları” ve “yangın muslukları” kontrol edilir. Yangın, deprem, su baskını gibi doğal afetler için oluşturulan acil eylem planları gereğince güvenlik görevlilerinden oluşan koruma ve kurtarma ekipleri görevlendirilir.

Üniversitemizde yapılan spor karşılaşmaları, sempozyum, seminer, konferans, konser ve toplantılarda alınan güvenlik önlemleri;

  • Üniversitemizde yapılan çeşitli şölen, kutlama, konser, sportif, bilimsel veya toplumsal aktivitelerde güvenlik hizmeti sağlanıp huzur ve güven içinde aktiviteler tamamlanır.
  • Spor organizasyonlarında konukların giriş ve çıkışları takip edilir.
  • Üniversitemizde düzenlenen toplantı, konser ve spor müsabakaları süresince kampüse araç alınıp alınmayacağı,  dışardan ziyaretçilerin kampüse alınıp-alınmaması konuları üniversitemiz yönetimleri ve ilgili dekanlıklar ile yapılan görüşmeler neticesinde kararlaştırılır ve bu kararlar uygulanır.
  • Müsabaka veya konferansa gelen ziyaretçilerin davetiyeleri üniversitemiz güvenliği tarafından kontrol edilir.

Sivil Savunma Birimi gerekli durumlarda İl Emniyet Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çalışmalarını yürütmektedir. Üniversitemizdeki güvenlik personelleri mevcut görevlerini uzun süredir yerine getirmekte olup, çoğunluğu 4 yılı aşkın bir süredir üniversitemizde çalışmaktadır.

Üniversitemiz merkez yerleşkeye bağlı;

  • Güzel Sanatlar Fakültesi
  • Acıgöl Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
  • Avanos Meslek Yüksekokulu
  • Gülşehir Meslek Yüksekokulu
  • Hacıbektaş Meslek Yüksekokulu
  • Ürgüp Sabahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksekokulu
  • Kozaklı Meslek Yüksekokulu

İlçelerimizdeki meslek yüksekokulları ve fakültemizde de güvenlik hizmeti sunulmaktadır.